
FAQ
Ofte stilte spørsmål
I denne delen kan dere finne svar på mange av de vanligste spørsmålene vi opplever å få i hverdagen.
Hvis dere ikke finner svar på spørsmålene her, er det selvfølgelig bare å kontakte oss.
Generelt
Ideen til 21-5 oppstod som resultat av mange års erfaring med salg av ferieboliger i utlandet. Vi så at mange familier som egentlig var interesserte i å kjøpe en feriebolig i utlandet aldri gjorde det av mange ulike grunner. Hvor skal vi kjøpe? Blir vi lurt? Er det den riktige boligen? Blir det dyrere enn forventet? Skal vi leie ut for å dekke noen av utgiftene? Hva skjer hvis det oppstår en lekkasje i et vannrør når vi ikke er der? Det er også mange som har kjøpt en feriebolig i utlandet som etter noen års eierskap finner ut at det kanskje ikke var dette de ville likevel. For når man først har kjøpt en feriebolig i utlandet så føler man seg gjerne også forpliktet til å reise dit, og for noen kan det bli kjedelig med ferie samme sted hvert år. Ideen til 21-5 konseptet oppstod og ble realisert i Danmark nord for København.
Det var Laila og Anders Køj som fikk idéen til konseptet i 2008, og som startet 21-5. Jobben med å etablere selskapet begynte for alvor i 2009, og høsten 2009 ble Anders Heisel med på laget. Den første eierforeningen ble stiftet i 2012. I de påfølgende årene har flere aktører kopiert 21-5 konseptet, men det er uten tvil oss som har oppfunnet konseptet med å være flere familier som deler flere ferieboliger på denne måten.
21-5 henvender seg til alle som ikke bare vil ha én, men fem ferieboliger i utlandet, og som på den måten får mulighet til å nyte både flere ferieboliger og flere destinasjoner. Konseptet er også ment for alle som ikke vil bruke tid og krefter på vedlikehold og administrasjon av egen feriebolig i utlandet.
Innkjøpsteamet vårt, som består av Laila og Lars, har jobbet med ferieboliger i utlandet i mange år. I takt med etableringen av stadig flere eierforeninger, har vi kjøpt flere hundre ferieboliger. Vi har derfor et helt unikt erfaringsgrunnlag med å kjøpe og renovere lekre ferieboliger til eierforeningene våre. Da ingen kommer i nærheten av vårt innkjøpsteams kompetanse, erfaring og nettverk, kaller vi i all beskjedenhet Laila og Lars for «skandinaviske mestre» i boligkjøp i utlandet.
Vi har på forhånd definert noen faste kriterier og utarbeidet et prospekt for hver ny eierforening hvor ferieboligenes type, størrelse og beliggenhet fremgår. Den endelige utvelgelsen av 21-5 ferieboliger skjer etter et nesten uendelig antall parametere. Det er en svært komplisert prosess hvor alt skal stemme. Det er vanskelig å beskrive eksakt hva vi legger vekt på, fordi det kan variere etter destinasjon og eierforeningenes preferanser (sol, by, ski osv.). Vår målsetting er imidlertid alltid at samtlige eierfamilier skal bli positivt overrasket når de setter nøkkelen i døren første gang, også selv om forventningene på forhånd har vært svært høye.
Ja, familienes samlede preferanser i en eierforening er en viktig del av det grunnlaget som boligkjøpene baseres på.
Nei, ferieboligene eies kun av de 21 familiene i eierforeningen.
Når alle ferieboligene er tatt i bruk fungerer 21-5 som administrator for eierforeningen. Vi ivaretar eierforeningens interesser når det gjelder den daglige driften. Vi sørger for innkallelse til generalforsamlinger og stiller en direktør til rådighet for eierne. Videre står 21-5 for utarbeidelsen av årsregnskap, informasjon til skattemeldingen for den enkelte eier samt mange andre oppgaver forbundet med eierforeningen og ferieboligene.
Ferieboligene
Ja, det er TV i alle ferieboligene, og man logger typisk på med sin egen foretrukne strømmetjeneste.
Ja, det er trådløs internett- og nettverkforbindelse i alle 21-5 boligene. Kvaliteten kan variere noe, men vi forsøker hele tiden å finne de best mulige løsningene.
I prospektet til eierforeningen beskrives de aktuelle destinasjonene, sammen med et nærmere avgrensede geografiske områder, hvor vi vil lete etter ferieboligene.
Vi tar alltid hensyn til så mange faktorer som mulig når vi finner og kjøper ferieboliger, men man kan dessverre ikke regne med at boligene er spesielt handikapvennlige.
Eieren som oppholder seg i boligen, eller som låner den ut til familie eller venner, er også ansvarlig for eventuelle ødeleggelser. Hvis det er snakk om en plutselig og uforutsett hendelse dekkes skaden typisk av forsikringen. Ting som går i stykker på grunn av slitasje må erstattes og betales av eierforeningen.
Alle 21-5 familier får sin egen nøkkel til samtlige 5 ferieboliger. I tillegg er det alltid ekstranøkler i boligene, noe som er praktisk når man f.eks. har med venner på ferie.
Nei, alle 21-5 boligene kjøpes kontant og er derfor uten heftelser.
Økonomi & juss
Når dere er skattemessig bosatte i Norge er gevinst ved salg av fritidsbolig i utlandet som utgangspunkt skattepliktig til Norge etter de samme regler som gjelder for salg av fritidsbolig i Norge. Det er imidlertid omfattende unntak fra skatteplikten når kravene til eier- og botid er oppfylt. Gevinsten er derfor skattefri når dere har eid en 21-5 andel i minst 5 år, samt selv har benyttet ferieboligene i 5 av de siste 8 årene. Videre skal dere betale skatt til de landene hvor ferieboligene ligger ved salg av en 21-5 andel, akkurat på samme måte som hvis dere eier en egen fritidsbolig i utlandet.
I Norge inngår fritidsbolig i utlandet, som man eier per 31.desember, i formuesverdien. Dette gjelder selvfølgelig også når man eier en 21-5 ferieboligandel. Hver eier skal oppgi sin 1/21 eierdel av boligene i skattemeldingen. Ved beregning av eventuell formuesskatt er det imidlertid ikke den fulle markedsverdien som legges til grunn, men formuesverdien som pr. dato tilsvarer maksimalt 30% av markedsverdien. Skatteplikten i Norge kan være begrenset som følge av skatteavtaler som Norge har inngått med andre land for å unngå dobbeltbeskatning. Dere kan lese mer om dette på Skatteetatens nettsider.
Som utgangspunkt synes vi alltid at det er en god ide å ha en egen rådgiver slik at dere kan gjennomgå avtaledokumentene med utgangspunkt i egen situasjon. Dere har imidlertid god grunn til å føle dere trygge med tanke på at svært mange familier allerede har lest og signert dokumentene, blant disse flere advokater, revisorer, selvstendig næringsdrivende og deres rådgivere. Alle dokumentene er derfor lest og vurdert nøye, noe som gir en tilstrekkelig trygghet for de fleste potensielle 21-5 familier.
Når du har bestemt deg for å bli med i 21-5, bestiller du et kaffemøte. Når kaffemøtet er over, melder du deg inn i den organisasjonen du ønsker. Deretter får du tilsendt et skjema som du fyller ut med dine personlige opplysninger. Deretter får du tilsendt kontrakten for gjennomgang og signering. Så snart du har signert kontrakten, har du sikret deg en plass i organisasjonen. Den signerte kontrakten er også inngangsbilletten til stiftelsesmøtet. På stiftelsesmøtet møter alle familiene hverandre for første gang. Når møtet er over, må alle betale kjøpesummen, og deretter begynner boligjakten. Du betaler først etter at du har møtt alle de andre familiene - dette er din garanti for at det ikke er uønskede familier i foreningen før du forplikter deg endelig.
Dere bestemmer selv salgsprisen på 21-5 andelen, akkurat slik dere hadde gjort dersom dere hadde solgt deres egen fritidsbolig, men når alt kommer til alt er det tilbud og etterspørsel som til syvende og sist bestemmer den endelige prisen. 21-5 hjelper gjerne både med å fastsette salgsprisen og finne en kjøper til ferieboligandelen.
Dere kan enten selv finne en kjøper, be oss om hjelp eller velge en kombinasjon. Finner dere kjøperen selv, har dere utelukkende utgifter til salgsomkostninger i tillegg til et administrasjonsgebyr til 21-5. Dersom dere ønsker at 21-5 skal stå for salget av eierandelen, betaler dere også et salgshonorar. 21-5 håndterer alt det administrative i forbindelse med salget.
Ja, de 5 ferieboligene eies fullt og helt av familiene i eierforeningen. Hver familie eier 1/21 av hver enkelt feriebolig og har lik eierandel på skjøte.
Nei, dere kan kun selge hele eierandelen samlet med tilknyttet råderett til alle 5 ferieboligene.
Pengene går i sin helhet til kjøp, renovering og innredning/møblering av boligene, samt honorar til 21-5. Verken mer eller mindre. Når boligene er klare til å tas i bruk, overføres eventuelle resterende midler til eierforeningens konto.
Nei, ikke med mindre eierforeningen selv beslutter det. Etter korona er imidlertid prisene steget så kraftig at flere foreninger har valgt at betale inn et mindre beløp i tillegg til prisen i stedet for å skulle gå på kompromiss med standard eller beliggenhet.
Ja, dere kan gjerne låne ut til familie og venner slik at de kan benytte seg av noen av deres ferieuker, men dere kan ikke leie ut og tjene penger på ferieboligene.
Nei, dere kan ikke kjøpe en 21-5 andel sammen med en annen familie.
Eierforeningen kan beslutte å selge en av foreningens ferieboliger. Det kan være at eierforeningen ønsker å bytte ut en av ferieboligene eller destinasjonen med en annen feriebolig eller destinasjon, f.eks. hvis en av ferieboligene ikke benyttes noe særlig. Eierforeningen kan også ved et eventuelt salg velge å utbetale oppgjøret til foreningens eiere, og dermed kun eie 4 ferieboliger sammen. Slike viktige avgjørelser krever 2/3-dels flertall i eierforeningen. Dette gjelder også for en eventuell oppløsning av eierforeningen. Det har vi ennå ikke opplevd, men en av våre eierforeninger har nettopp blitt enige om å kjøpe en ekstra feriebolig. De er med andre ord i ferd med å bli til en 21-6 foreningen.
Hvis en familie ikke betaler de løpende fellesutgiftene, kan de andre familiene i foreningen ekskludere denne familien. En ekskludering vil resultere i et tvangssalg, og det vil derfor ikke få noen økonomiske konsekvenser for de øvrige 20 familiene. Det er kun familien som misligholder sine økonomiske forpliktelser som risikerer å lide et økonomisk tap. En slik ekskludering har ennå ikke skjedd i noen av eierforeningene, men det er godt å vite at muligheten er til stede hvis det skulle bli nødvendig.
Dere kan angre og ombestemme dere helt frem til stiftelsesmøtet, hvor dere møter alle de øvrige 20 familiene for første gang. På stiftelsesmøtet bekrefter dere deltakelsen i eierforeningen offisielt. Hvis dere ikke bekrefter deltakelsen i eierforeningen, har dere heller ingen økonomiske forpliktelser i fortsettelsen. Vi ønsker ikke å ha med familier i våre eierforeninger som ikke har lyst til å være med.
Nei, kjøpet av en 21-5 andel medfører ingen kostnader utover kjøpesummen og deponeringen av 12 måneders fellesutgifter.
Når vi utarbeider et prospekt for en ny eierforening, fastsetter vi fellesutgiftene med utgangspunkt i utgiftene i etablerte eierforeninger som allerede har tilsvarende ferieboliger i drift. Når man eier fast eiendom, uavhengig av eierform, vil de løpende utgiftene på eiendommen normalt stige over tid. Dere skal derfor forvente en stigning i takt med den generelle prisstigningen i samfunnet.
Boligene blir først funnet og kjøpt når vi har samlet 21 familier og stiftet eierforeningen. Det er derfor ingen ferieboliger å besøke på det tidspunktet vi stifter en nye eierforening. Hvis dere foretrekker å kjøpe en ferieboligandel i en eksisterende eierforening hvor alle ferieboligene er i bruk, kan dere selvfølgelig reise for å se de de aktuelle ferieboligene og destinasjonene hvis dere har lyst.
Utover oppbevaring av ski i Chamonix, hvis det er praktisk mulig, er det ikke lagt opp til at dere skal oppbevare personlige eiendeler i ferieboligene.
Ja, flere av våre eierforeninger har kjøpt sykler på destinasjoner der det er praktisk å ha.
21-5 andel
En 21-5 andel er en eierandel (1/21) i 5 ferieboliger som dere kan feriere i hvert år. Dere eier reelt 1/21 andel av 5 ferieboliger.
Når dere eier en 21-5 andel er dere juridiske eiere av 1/21 andel av hver av de 5 ferieboligene som inngår i eierforeningen. Når dere eier ferieboligene vil dere også få glede av en eventuell verdistigning fordi hver enkelt 21-5 andel selvfølgelig stiger tilsvarende i verdi. Har dere en timeshare er dere ikke reelle eiere, men har kun bruksrett til en eller flere boliger i noen uker hvert år, og får dermed ikke glede av eventuelle verdistigninger.
Dere behøver heldigvis ikke å møte advokater og notarer i de ulike landene. Når dere har underskrevet på avtaledokumentene med 21-5, ordner vi alt i forbindelse med kjøpene av ferieboligene.
Hver eierforening utformes og pris fastsettes individuelt. Se under ’Til salgs nå’ for å få oversikt over de aktuelle eierforeningene.
Alle 21-5 foreninger har 21 eierandeler og kan dermed ha opptil 21 familier/personer. En familie kan imidlertid eie flere boligandeler, men ikke så mange at de får flertall i eierforeningen. Noen familier eier også andeler i flere eierforeninger. Unntaket er vår Black-forening, hvor det er færre familier pr. feriebolig.
Familiene møtes på den årlige generalforsamlingen. Utover dette bestemmer dere selv hvor mye kontakt dere ønsker å ha med de andre familiene i eierforeningen, men vi har erfart at flere vennskap har oppstått mellom medeiere, også på tvers av eierforeningene.
Ja, hver familie, eller hver 21-5 andel, har 1 stemme på generalforsamlingen.
Det avholdes en ordinær generalforsamling en gang i året.
Begrunnelsen er den samme som hvis dere skulle kjøpe en feriebolig selv. Dere skal kjøpe når dere har behov og lyst. Noen familier har valgt å kjøpe nå, selv om de ikke kommer til å benytte boligene før om noen år, fordi de har hatt et ønske om å investere i boligeiendommer. Andre familier har tenkt at det er en risiko for at det kan bli dyrere å kjøpe seg inn i en eierforening på et senere tidspunkt.
Dere kan forvente at det går 12-24 måneder fra eierforeningen stiftes på stiftelsesmøtet til alle 5 ferieboligene er klare til å tas i bruk. Ferieboligene tas i bruk løpende så snart de er klare.
Kvaliteten og standarden på boligene og møblene er den samme uansett hvilken eierforening man velger. Størrelsen og type feriebolig er de viktigste forskjellene mellom de ulike eierforeningene, og dermed også prisnivåene.
Kjenner dere følelsen av å ville kjøpe en feriebolig, men har problemer med å velge land eller sted? Med 21-5 har dere en enestående mulighet til å eie en feriebolig i flere land samtidig, samt prøve flere destinasjoner før dere eventuelt bestemmer dere for å selge 21-5 andelen for å kjøpe en egen feriebolig. Kanskje konkluderer dere med at det er bedre å ha muligheten til å feriere i forskjellige land fremfor å være bundet til å reise til samme sted hvert år. En annen fordel ved å eie en 21-5 ferieboligandel, som det er viktig å være klar over, er at dere gjennom 21-5 eierskapet disponerer 5 ferieboliger som langt overstiger verdien av egen investering. Altså får dere ikke bare råderett over flere ferieboliger enn kun én, men ferieboligene har i gjennomsnitt kostet ca. 4 ganger mer enn dere har betalt for eierandelen. Dersom dere likevel velger å selge 21-5 andelen føler vi oss overbevist om at dere har hatt mange gode opplevelser, og kanskje også fått nye bekjentskaper som vil gjøre det lettere å velge hvor dere skal kjøpe egen feriebolig.
Hvis dere ikke vet hvilket land dere vil bo i fremover, så vil et 21-5 eierskap være en enestående mulighet for å teste ut stemningen i flere land innen dere kjøper egen bolig i utlandet. Det er det flere familier som har gjort.
Budsjettene i de nye eierforeningene er basert på erfaringsgrunnlaget fra våre eksisterende eierforeninger som har alle ferieboligene i drift.
Primært fordi det vil medføre betydelige ekstraomkostninger. Det er ca. 10% i gjennomsnitt i kjøpsomkostninger, noe som er inkludert i den totale prisen. Hvis vi kjøper ferieboligene før vi har samlet 21 familier/personer, må vi kjøpe alle ferieboligene to ganger. Det ville være uforholdsmessig dyrt for eierne. Vi kjøper derfor ferieboligene først når vi har samlet 21 familier/personer og eierforeningen er stiftet. Det er ikke bare det billigste, men også det beste, fordi vi tar hensyn til alle eiernes preferanser for hver av ferieboligene før vi kjøper.
Nei, kun i noen eierforeninger hvor det er vedtatt på forhånd og alle er enige.
Nei, alle boligene er røykfrie.
Løpende ved behov.
Alle boligen er forsikret og tilpasset boligene og eiernes behov på best mulig måte.
Nei, det er ikke mulig å kjøpe flere poeng. Hvis dere har brukt opp alle poengene, så kan dere helt sikkert be om å få noen poeng fra andre familier i eierforeningen. Det er alltid familier som ikke får brukt opp alle sine poeng.
Nei, det er ingen forskjeller på eierandelene. Alle betaler det samme, og ingen har spesielle fordeler.
Fellesutgiften dekker løpende utgifter til ferieboligene, herunder forsikringer, lokale eiendomsskatter, renoveringer, småreparasjoner, revisor, regnskap, lokale fellesutgifter, administrasjonshonorar etc. Det eneste dere skal betale utover fellesutgiftene er rengjøring og forbruk av strøm og vann for ukene dere oppholder dere i ferieboligene. Det faktureres etterskuddsvis. Eventuelle fremtidige vedlikeholdsutgifter til nytt kjøkken, nytt tak osv. er ikke inkludert i fellesutgiftene. Vi tilbyr imidlertid samtlige eierforeninger å utarbeide vedlikeholdsplaner for ferieboligene. På den måten blir det enklere for eierforeningene å planlegge for oppsparing av et passende beløp til dekning av fremtidige vedlikeholdsutgifter. De fleste av eierforeningene har valgt å utarbeide vedlikeholdsplaner for ferieboligene sine.
Når dere kjøper en 21-5 andel innbetaler dere et innskudd med egenkapital direkte til eierforeningens konto umiddelbart etter at foreningen er etablert. I tillegg blir dere bedt om å innbetale et beløp tilsvarende 1 års fellesutgifter som en ekstra sikkerhet. Dette beløpet blir stående på eierforeningens konto gjennom hele eierperioden. Dere har ikke mulighet til å ta opp lån med sikkerhet i ferieboligene for å kjøpe en 21-5 andel. Kjøpet må enten finansieres med egne midler i form av egenkapital som betales kontant, eller dere kan ta opp lån med sikkerhet i egen privatbolig (eller annen eiendom). Dere kan selvfølgelig også låne penger hos en finansinstitusjon. Vi jobber med å få på plass en finansieringsløsning tilsvarende den vi har i Danmark hvor vi har inngått en avtale med Nykredit om et låneprodukt til kjøp av 21-5 andeler.
Driften & hverdagen
Eierskapet av en ferieboligandel i 21-5 foregår enkelt og problemfritt. Dere skal kun konsentrere dere om booking og feriene og ikke noe annet. Dere kan møte opp på den årlige generalforsamlingen, men dere kan også velge å gi fullmakt til en annen familie i eierforeningen til å stemme på deres vegne. Dere behøver altså ikke å møte på generalforsamlingen hvis det ikke passer. Dere må selvfølgelig betale de månedlige fellesutgiftene og behandle ferieboligene som deres egen bolig. Utover dette har dere ingen forpliktelser.
Der er rengjøring av boligene etter hvert opphold eller skifte. Dere kan også bestille ekstra rengjøring ved behov.
Hver eierforening har sin egen private medlemsside hvor man blant annet finner bilder og kontaktopplysninger til alle familiene.
Når dere kommer frem til ferieboligene er det lagt på rent sengetøy, og det ligger rene håndklær på sengene. Det er alltid ekstra sengetøy i tilfelle det skulle være behov for å skifte. Det er også vaskemaskin og tørketrommel i alle boligene hvis dere skulle ønske å vaske håndklær eller eget tøy.
Vi bruker kun danske Getama-madrasser av god kvalitet og gode danske dyner og puter fra Ringsted Dun. Sengetøyet er av høy kvalitet som blir brukt på de beste hotellene i Danmark. Man skal sove godt i en 21-5 feriebolig.